Historien bak Oris

I 1904 ble Oris stiftet av Paul Cattin og Georges Christian i den lille Sveitsiske byen Hölstein. De kjøper en nedlagt klokkefabrikk og inngår en avtale med den lokale borgermesteren om å produsere klokker i Hölstein. Oris vokste raskt og snart måtte de til å bygge leiligheter og hus til sine ansatte. Innen 1911 var de over 300 medarbeidere som trengte husly. I 1925 var den originale klokkefabrikken ikke stor nok for Oris og de utvidet til hele 6 fabrikker, knappe 20 år etter at de startet opp. Samtidig utviklet Oris, på denne tiden, sine første armbåndsur. På jakt etter dyktige kvalifiserte urmakere var Oris også en av de første klokkefabrikantene som åpnet opp for like muligheter for mannlige og kvinnelige urmakere.

Som en av få sveitsiske klokkefabrikanter fokuserer Oris utelukkende på automatiske klokker. Og med over 100 års erfaring med kvalitetsstempelet «swiss made» har de virkelig perfeksjonert sine egne urverk. Oris er stolt av sin egen historie og arv, derfor ser vi også mange nyutgivelser av historiske modeller, modernisert for å tilpasses det moderne samfunn. En ser også nye innovative modeller, som prismessig ligger langt under merker som det kvalitetsmessig er naturlig å sammenligne de med. Med sin stolte sveitsiske arv blir selvfølgelig alle Oris klokker underlagt de strenge sveitsiske kvalitetskontrollene. Videre er det også verdt å merke seg at Oris er et av få uavhengige sveitsiske klokkemerker. De er ikke underlagt en større gruppe og kan derfor følge sin egen strategi og visjon.

Oris Calibre 400

Det er ikke hver dag produsenter offentliggjør nye urverk, og det er det gode grunner til dette. En grunn kan være at det ikke er den mest synlige og omtalte delen av en klokke, selv om det faktisk er urverket som gjør en klokke til nettopp det; en klokke. En annen ikke uvesentlig grunn er kostnadene. Det er dyrt og krevende å utvikle et nytt urverk. Derfor er det også spesielt og spennende når et stort kvalitetsmerke som Oris kommer med et nytt og egenprodusert kaliber.

Calibre 400 er et helt nytt urverk, skapt fra bunnen av Oris. Dette urverket setter en helt ny standard når det kommer til automatisk mekaniske urverk. Den har fem dagers gangreserve (120 timer), er særdeles motstandsdyktig mot magnetisme, har en ti-års serviceintervall og en garanti på hele ti år!

Fem dagers gangreserve

Når Oris var i startfasen med å skape Calibre 400 innså ingeniørene ved Oris at det i dagens samfunn er vanlig å ha mer enn en klokke. At en gjerne ikke bruker samme klokke hver dag. Og om en legger fra seg en standard mekanisk klokke i en dag eller to, vil den gjerne ha stoppet når du tar den på deg igjen. Med Oris Calibre 400 vil du kunne legge fra deg klokken i flere dager (om du skulle klare å legge den fra deg) og den vil likevel ha gangreserve igjen. Ved hjelp av to hovedfjærer som hver er store nok til å lagre to og en halv dag gangreserve, kan du trygt legge fra deg klokken din, i visshet av at den ikke stopper med det første. I tillegg er Oris Calibre 400 også særdeles nøyaktig, med et avvik på bare -3/+5 pr dag er holder den standarden til den prestisjefulle COSC-sertifiseringen.

10 års garanti og serviceintervall

Oris er så sikre på ytelsen til sitt nye urverk at de utøver en 10 års serviceintervall og garanti på alle sine klokker som har dette nye urverket. Alt du trenger å gjøre er å registrere klokken på MyOris. Så foruten regelmessige trykktester, så vil ikke din Oris Calibre 400 trenge en service før tidligst i 2031. Dette er den nye standarden.

Et mer stabilt rotorsystem 

Oris ønsker å fjerne et problem før det oppstår og ingeniørene hos Oris identifiserte at et av de vanligste problemene med en automatisk klokke var problemer med kulelagersystemet som lar en toveis rotor spinne. Ved at rotoren spinner skapes energi som lagres i hovedfjærene. For å skape et urverk med minst mulig problematikk, fjernet Oris kulelagerne helt og erstattet det med et glide-lager system. Dette lav-friksjon glide-lageret er ekstremt energieffektivt, mindre komplekst enn tidligere system og har mindre slitasje, noe som gjør at det er mindre sannsynlig at urverket blir skadet eller slitt. 

Svært motstandsdyktig mot magnetisme

Siden en klokke gjennom daglig bruk vil bli utsatt for magnetisme, har Oris valgt å benytte seg av mer enn 30 komponenter som har antimagnetiske egenskaper. Dette gjør Oris Calibre 400 svært motstandsdyktig mot magnetisme. Calibre 400 har vært stresstestet opp mot 2250 gauss en hel dag og tapte under 10 sekunder. For å sette dette i kontekst; for at en klokke skal kunne karakteriseres som antimagnetisk må den kunne tåle en eksponering på 200 gauss og ikke tape mer enn 30 sekunder i løpet av en dag. Calibre 400 tapte en tredjedel av tiden på 11 ganger eksponeringen!

Oris Aquis Date Calibre 400

Oris Aquis Date Calibre 400 er en dykkerklokke som er drevet av Oris’ nye og revolusjonerende urverk, Calibre 400. Dette urverket holder COSC presisjon, selv om det ikke er COSC sertifisert. Calibre 400 er et pålitelig urverk og er svært antimagnetisk og har en gangreserve på 120 timer! 

Oris Aquis Date Calibre 400 kommer på en kasse i rustfritt stål som måler 43,5mm og kun 13mm tykk, en nydelig blå skive og datovisning klokken 6. Etter at denne artikkelen ble skrevet har Oris utvidet kolleksjonen med tre nye utgaver som måler 41,5mm i fargene sort, blått og grønn. For god lesbarhet også i mørket er viserne belagt med Super Luminova. Denne robuste klokken kommer også med en vanntetthet på 30ATM(300m), så dette er en klokke som tåler de aller tøffeste forhold. Siden Oris Aquis Date ikke har noe å skjule er det også et gjennomsiktig baklokk som gir deg innsyn til det vakre Calibre 400 urverket. Klokken kommer også med ekstremt ripebestandig safirglass og dreibar keramisk bezel. 

Modellene i to varianter, med gummireim og lenke. Både lenken og spennen kommer med foldespenne med dykkerutvidelse, som gjør det enkelt å justere lengden på reim/lenke. 

Hvorfor velge Oris Aquis Date Calibre 400?

Kort sagt er Oris Aquis Date Calibre 400 klokken for deg som vil ha en Premium dykkerklokke med in-house urverk til en langt lavere pris enn sammenlignbare ur. For deg som ønsker en klokke som ikke setter begrensninger og som gir deg et forutsigbart og enkelt klokkehold i minst 10 år! 

Opplev Oris Aquis