Baselworld 2019 stod for noen store overraskelser, men også noen forventede oppdateringer av eksisterende ur og vintage relanseringer. På grunn av Swatch Group og deres prominente portefølje sitt fravær fra messen, i tillegg til at andre merker deltok på SIHH tidligere i år, gjorde til at Baselworld 2019 føltes mindre, mer fokusert og kompakt enn tidligere år. Det en kunne oppdage i år, er at mange merker fortsetter å lansere klokker som ligger tett opp til deres historiske arv eller nytter seg av store jubileum i klokkemerkets historie. Et av de store jubileum som går igjen er 50-årsdagen til det store klokkeåret 1969. Da flere store merker konkurrerte om å få laget den første automatiske kronografen, for ikke å glemme den første klokken på månen. Slikt blir det relanseringer av. 

Selv om ikke nytenkende design eller teknologi var det store temaet på årets Baselworld, var det nok av nye klokker å sette pris på og beundre. Det å reprodusere en «heritage» klokke gjør at produsentene kan fokusere på enkle modeller med stor tiltrekningskraft og et design som beviselig tåler tidens tann. Dette sammenfaller fint med trenden om mer brukervennlige og mindre størrelser på klokkene, samt «entry-level» modeller. 

Retrotrenden lever i beste velgående i 2019 og noen av relanseringene er virkelig spennende. Breitling annonserte en fantastisk nyskapelse av 806 Navitimer fra 1959. Denne ble laget nær identisk med originalen, men skal du få kloa i en av disse må du være kjapp. De kommer nemlig bare i 1959 eksemplarer. 

Breitling Navitimer 41

Om du ikke skulle være av de få heldige som får tak i Breitling 806 Navitimer, så fortvil ikke. På fjorårets Baselworld kom Breitling med sin Navitimer 38mm, noe som var en ganske beskjeden størrelse til Breitling å være. Men med dette viste den da nye ledelsen av Breitling at de var villige til å gjøre endringer for å treffe et bredere spekter av klokkekjøpere. I år ble serien utvidet med lanseringen av en mid-size 41mm.

Breitling Navitimer er en av de mest respekterte pilotklokkene på markedet. Navitimer ble skapt på 1950 tallet og var ment til å være en «tool-watch» som skulle hjelpe pilotene med å kalkulere fart og drivstofforbruk. Over tid har Navitimer utviklet seg til å bli selve definisjonen på «tool-watch» og sannsynligvis også Breitlings mest ikoniske design.

Breitling Navitimer 1 Automatic 41 er et forsøk fra Breitling sin side å kombinere de viktigste av Navitimers originale funksjoner samtidig som de vil skape et meget funksjonelt ur. Alt dette samtidig som de streber etter å ivareta det klassiske designet som vi kjenner og har lagt vår elsk på. Navitimer 1 Automatic 41 kommer i to forskjellige 41mm kasser. Den ene er en 41mm rustfritt stål kasse. Den andre, også en rustfritt stål kasse, men med 18k rosegull bezel. Modellen i rustfritt stål får en med 3 forskjellige farger på urskiven; svart, blå og sølv, mens rosegull versjonen kan skaffes med sølv eller svart antrasitt skive. Med Breitlings Calibre 17 urverk med 38 timers gangreserve er dette en tool-watch som får jobben gjort. 

TAG Heuer Autavia

For dem som fulgte Baselworld kunne også legge merke til at bronseklokker er kommet for å bli. Flere merker avdekket klokker i dette hurtigaldrende materialet. TAG Heuer gikk two-tone veien med sine nye Autavia modeller, som bortsett ifra deres smartklokker for golf var det eneste de presenterte. 

Autavia har gjennom historien vært kjent for å bruke innovativ teknologi, og årets modeller er intet unntak. De er utstyrt med et chronometer-sertifisert Calibre 5-verk der TAG Heuers nye spiral i karbonkompositt er benyttet. Isograph-tittelen kommer fra det greske ordet «iso» som betyr «likt», og dette refererer til verkets jevne gang. Spiralen er kjent som den vanskeligste delen å produsere i et urverk, og et team av matematikere, fysikere og kjemikere står bak den nye oppfinnelsen. Den forbedrer verkets nøyaktighet ved at den er så godt som upåvirket av tyngdekraften og støt, i tillegg til at den er helt antimagnetisk.

Autavia går tilbake til 1930 tallet. Mellom 1933 og 1957 var Autavia et dashbord instrument som ble brukt i fly og biler, og navnet, det er en kombinasjon mellom automobile og aviation. I 1962 ble navnet videreført til et armbåndsur med chronograph som var rettet mot racing. Denne klokken hadde fokus på god lesbarhet under tøffe forhold, samt et tøft design. Og ble en øyeblikkelig hit!

Den nye kolleksjonen består av syv flotte modeller som en tydelig ser har hentet inspirasjon fra merkets tidlige historie, da de gir en assosiasjon til cockpiten av et fly. Alle de nye modellene er tre-hånds klokker med en 42 mm urkasse som er sterkt inspirert av de ikoniske modellene fra 60-tallet. Den store kronen gir klokken særpreg samtidig som den viser til en tid da det var nødvendig for piloter å bruke hansker da de fløy. Bezelen er utstyrt med en 60-minutters skala og er dreibar i begge retninger. Som de tidligste modellene har også de nye fokus på god lesbarhet under tøffe forhold, med selvlysende visere og markører. De utrolig flotte skivene på klokkene er røykfarget og kommer i fagene sort, grå og blå. De nye modellene kommer i stålkasse med stål baklokk eller bronsekasse med baklokk av titan.